Το blog παραμένει ανενεργό, δεδομένης της λήξης της συνέλευσης μέχρι νεοτέρων...



----------------

η Κατάληψη Παλιού Δημαρχείου- ΚΕΠ Χαλανδρίου που πραγματοποιήθηκε κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη '08,μέτα το τέλος της κατάληψης συνεχίζει την παρουσία και τις δράσεις της ως

Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Χαλανδρίου και γύρω περιοχών

H συνέλευση πραγματοποιείται είτε στο χώρο του Παλιού Δημαρχείου (ΚΕΠ) στην κεντρική πλατεία Αγ.Νικολάου είτε σε άλλον απελευθερωμένο-κερδισμένο χώρο. Η ημέρομηνία και ώρα καθώς και ο τόπος κάθε συνέλευσης αποφασίζεται από την προηγούμενη και ανακοινώνεται στο blog αυτό αλλά και στους δρόμους της πόλης.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΚΤΗΜΑ ΔΟΥΖΕΝΗ στο κάτω ΧΑΛΑΝΔΡΙ


ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΔΟΥΖΕΝΗ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ή ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ;


Πρόκειται για ένα κτίριο 900 τ.μ σε κτήμα 3 στρεμμάτων στο Κάτω Χαλάνδρι (Σαλαμίνος & Σοφ.Βενιζέλου) που παρότι δεσμεύτηκε και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και παρά τις θεατρινίστικες –εκ των πραγμάτων κρίνοντας- προεκλογικές κορώνες της δημοτικής αρχής για απαλλοτρίωση, ώστε να γίνει πολιτιστικός χώρος και πράσινο, αφέθηκε να ρημάζει και διεκδικείται τώρα από την Ektasis Development στο Συμβούλιο της Επικρατείας (11/2 κατατίθενται οι σχετικοί φάκελοι) ώστε να γίνει εμπορικό κέντρο, μεζονέτες σε αντίθεση με τις χρόνιες υποσχέσεις κι ενάντια στην επιθυμία των κατοίκων και τις πραγματικές ανάγκες μας.

Αρχές 20ου αιώνα: Λειτουργεί σαν εργοστάσιο –οινοπνευματοποιείο.

1952 Η επιχείρηση περνάει στα χέρια της οικογένειας Τσιμάρα και για λίγα χρόνια παράγει την παρκετίνη «Υμηττός». Έπειτα χρησιμοποιείται σαν αποθήκη και τέλος εγκαταλείπεται στην τύχη του για σαράντα χρόνια περίπου.

1992 Το κτίριο δεσμεύεται από το δήμο Χαλανδρίου με υποσχέσεις για απαλλοτρίωση, ώστε να γίνει πολιτιστικός χώρος του δήμου. (ΦΕΚ 1157).

1999 Το ΣΥΝΟΛΟ του κτιρίου χαρακτηρίζεται διατηρητέο (ΦΕΚ 498).

2003 Εγγράφεται στον προϋπολογισμό του δήμου κονδύλι 1.300.000 για την απαλλοτρίωση του χώρου. Σκοπίμως δε γίνεται καμία περεταίρω ενέργεια ώστε αυτό το κονδύλι τελικά να εκταμιευτεί από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

2004 Οι ιδιοκτήτες αξιοποιούν τη συνήθη «ολιγωρία» της δημοτικής αρχής και κερδίζουν τη δίκη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου πετυχαίνοντας άρση της απαλλοτρίωσης.

Μάης 2005 Το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, του τοπικού τύπου και οι κάτοικοι ζητούν να αποδοθεί ο χώρος στους δημότες για πολιτιστικό κέντρο και πράσινο. Συγκροτείται από κατοίκους «πρωτοβουλία διάσωσης» για το Δουζένη.

Ιούνιος 2005 Η δημοτική αρχή μετά από συνάντηση με την πρωτοβουλία κατοίκων δεσμεύεται στο δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει «από μηδενική βάση» την ώρα που ο δήμαρχος Ζαφειρόπουλος κάτω απ’ το τραπέζι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ektasis : θα αποσυρόταν από κάθε διεκδίκηση για το χώρο εν λευκώ με αντάλλαγμα 300τ.μ «πολιτιστικού καφενείου». Διοργανώνεται από την «Πρωτοβουλία» μαζική μουσική πορεία στο Κάτω Χαλάνδρι.

30-7-2005 H Ektasis κατεδαφίζει εντελώς παράνομα (ΦΕΚ 1157/92, ΦΕΚ 498/99) μεγάλο τμήμα του εργοστασίου. Ο δήμαρχος δηλώνει ότι «εξαπατήθηκε». Γίνεται συμφωνία για παύση των εργασιών τουλάχιστον για το Σαββατοκύριακο.

31-7-2005 Ο εργολάβος συνεχίζει κυριακάτικα να καταστρέφει και το γωνιακό διατηρητέο κτίριο παρά τη «συμφωνία κυρίων». Φυσικά η αστυνομία και η μονόφθαλμη δικαιοσύνη δε σταματάνε τον εργολάβο, αλλά απειλούν να συλλάβουν τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Ο εργολάβος έχει πάρει άνωθεν το πράσινο φως και το δείχνει απροκάλυπτα.

Δεκέμβρης 2005 Η γενική διεύθυνση πολεοδομίας του υπεχωδε αποστέλλει έγγραφο –που για καιρό το απέκρυπταν- στο δήμο, όπου συμπεραίνει ότι η κατεδάφιση του διώροφου θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας πρέπει να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή, όπως και η στέγη του υπόλοιπου κτίσματος που κατέρρευσε όταν έριξαν το διώροφο κτίσμα.

18/5/2006 Ψηφίζεται ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο η επιβολή επαναδέσμευσης και απαλλοτρίωσης ΟΛΟΥ του ακινήτου. Η δημοτική αρχή «παραμελεί» να υπογράψει τη σύμβαση με την οποία παραχωρείται το απαραίτητο δάνειο για την απαλλοτρίωση.

28-2-2007 Συζητείται το θέμα του εργοστασίου Δουζένη στο ΣΧΟΠ παρουσία δεκάδων κατοίκων που έχουν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι. H Ektasis αμφισβητεί την πρόθεση του δήμου να απαλλοτριώσει το κτήμα και το στοιχειοθετεί με έγγραφα. Δυστυχώς για τον «εξαπατημένο» δήμαρχο τον αδειάζουν οι πριν από λίγο «συνεταίροι» του και πλέον αναλαμβάνει το ρόλο του «δημάρχου των πολιτών και όχι των εταιρειών», όπως μελοδραματικά –σπαραξικάρδια σχεδόν- είπε κατόπιν εορτής στην εν λόγω συνεδρίαση.

11/2/2009 Η Ektasis προσφεύγει στο ΣτΕ διεκδικώντας τον πολιτιστικό χώρο του εργοστασίου Δουζένη για να τον τσιμεντώσει.



ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Χαλανδρίου και γύρω περιοχών
http://dimarxeio-antipliroforisi.blogspot.com/

Ενημερωτικά: Δευτέρα 2/2 19:30 θα γίνει στο Κέντρο Νεότητας (Αντιγόνης
και Δαναΐδων) ανοιχτή συνέλευση που καλεί η <<Πρωτοβουλία διάσωσης για το Δουζένη>>.